HTML

Non est volentis...

Non est volentis, neque currentis, sed miserentis Dei. Nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené.

Friss topikok

  • Non est volentis: Mondjuk az is igaz, hogy én szólista helyett inkább a könyvben és a munkafüzetben lévő -és már meg... (2012.06.16. 19:35) Német szókincsfejlesztés - célirányosan
  • Doberdo: A fenti cikk jól alátámasztja azt a megérzést, hogy a "gyermekkornak" csak O.V. végleges távozásáv... (2012.01.20. 12:02) A gyermekkor vége
  • 6.Lenin: Másként látom,mert átéltem,de Te így látod(akarod látni),jogodban áll. Ilyen is volt. Ez nem honvé... (2009.11.08. 22:46) '56

Linkblog

2012.04.02. 14:55 Non est volentis

Német szókincsfejlesztés - célirányosan

Milyen szavakat érdemes először tanulni?

Pár napja, ahogy nézelődtem egy könyvesboltban a Móriczon, felfigyeltem a következő könyvre: 

http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=97667&type=22&_v=Nemet_szokincs_A_leggyakoribb_szavak_tematikus_gyujtemenye_

Erwin Tschirner: Német szókincs

A leggyakoribb tematikus szavak gyűjteménye

A könyv a 4000 leggyakoribb német szót tartalmazza, példamondatokkal kiegészítve. Ami fontos, hogy ez egy 2006-is felmérésen alapul, vagyis meglehetősen friss. A korábbi gyakorisági listák így vagy úgy, de egy 1897-es szójegyzéken alapulnak. Talán nem meglepő, hogy a két lista közötti átfedés csak 60% (!) .

A könyv bevezetője szerint 2000 leggyakoribb szóból álló szókinccsel a mindennapi életben előforduló szövegek, beszédek 90%-át, 4000-es szókinccsel 95%-át érthetjük meg.

Vagyis egy kezdőnek, vagy inkább középhaladónak érdemes először a 2000 szóbol álló alapszókincsre fókuszálni, ha célirányosan a "leghasznosabb" szavakat akarja megtanulni.

A könyv témák szerint csoportosítja a szavakat, valamint az egyes témákon belül is megkülönböztet alap és kiegészítő szókincset. A szerző szerint először az összes téma alapszókincsén menjünk végig, majd utána bővítsük a kiegészítő szavakkal.

Az ígéret szép szó, a Landwirtschaftsausstellung még szebb, viszont előbb lehet, hogy nem árt, ha először tudunk egy korsó sört kérni a kocsmában, pusztán az életbenmaradás végett.

Hogyan?

Röviden az ANKI az egyik legjobb szótanuló program. Előnye, hogy mindig egyre ritkábban és ritkábban kérdezi ki tőled a szavakat, attól függően, hogy mennyire jegyezted meg. Ha valamit megtanultál, azt az elején sokszor kell ismételni, később viszont fölösleges túl sokat gyakorolni. Ezt a problémát oldja meg helyetted az ANKI.

Arról, hogy mi is az ANKI és hogyan használd, itt tudsz elolvasni mindent Bálint blogján:

http://otevotnyelv.com/anki/

Ami nehéz, hogy bizony neked magadnak kell a szavakat, mondatokat bepötyögni. Ha igazán hasznos, aktív tudásra vágysz, akkor magyarról németre kell fordítanod. (németről magyarra fordítva a passzív szókincsedet bővíted, ami valamivel könnyebb és az elején talán hasznosabb is, de ez egyéni ízlés kérdése). Erről sokkal részletesebben és érdekesebben szintén Bálint blogján olvashatsz:

http://otevotnyelv.com

És ez mit jelent gyakorlatban?

Nézzük a paramétereket!

Picit több, mint 200 oldal. 10 emberre csak fejenként 20 jutna, 20 tanulóra pedig mindösze 10. Ez kb. 1 hét alatt bepötyöghető munka vagy tanulás mellett, esetleg egy hétvége alatt otthon. És utána a legrosszabb részén már túl is van az ember. Utána már "csak" használni kell minden nap.

Érdemes egységes címkéket használni, hogy át lehessen tekinteni a szavakat.

1.) Magyar szó

2.) Német példamondat magyarul (ezt nekünk kell lefordítani, a könyvben csak németül van)

3.) A kártya másik oldalára be kell pötyögni a német szót

4.) A következő sorba pedig a német példamondatot.

5.) Az általunk gyártott kártyákat meg lehet osztani egymással (szinkronizálni).

Innentől kezdve, akit csak a szó érdekel, az csak azt tanulja, aki pedig példamondatokat is akar gyakorolni, az azzal is foglalkozhat.

Kiváncsi vagyok, össze lehet-e hozni egy virtuális nyelvcsoportot, akik összedolgoznak egy adott szókincs ANKIS-s feldolgozásáért... :)

3 komment

Címkék: nyelvtanulás német anki ötévötnyelvfan


A bejegyzés trackback címe:

https://nonest.blog.hu/api/trackback/id/tr44356161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arncht 2012.06.14. 16:00:05

a headwayes konyvek fennvoltak pdfben, ebbol kiexportaltam excelbe, onnan pedig textbe, majd ezt be ankiba. a modszer "kitalalasa" tovabb tartott, mint most egy pakli elkeszitese :) magamnak meg is csinaltam egeszen elementary-upper intermediate szintig (par ora volt). az elsot meg fel is toltottem, es kozkinccse tettem.

most nemetet csinalnek, es talaltam is par szogyujtemenyt (pl www.hueber.hu/seite/pg_szoszedetek_hu?tab=11), mar az exceles reszevel sokat kell tokolni... ha ezt vki megcsinalja (ket oszlopba kellene rendezni a szavakat), akkor a tobbit bevallalom.

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2012.06.16. 19:32:30

Szia!

Sajnos én most nem nagyon vagyok gép- és netközelben, így ilyen hosszabb, pötyögős feladatokra nincs időm. Pedig a Schritte pont hasznos lenne nekem is, épp a 3-asból tanulok intenzív német nyelvtanfolyamon... :)

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2012.06.16. 19:35:24

Mondjuk az is igaz, hogy én szólista helyett inkább a könyvben és a munkafüzetben lévő -és már megoldott- példamondatokat raknám be inkább, amiket magyarról németre fordítva jól lehet gyakorolni a nyelvtant.

Én nem nagyon hiszek a kontextus nélkül beöntött szavakban, inkább az olvasásban, filmnézésben, stb.
süti beállítások módosítása