HTML

Non est volentis...

Non est volentis, neque currentis, sed miserentis Dei. Nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené.

Friss topikok

  • Non est volentis: Mondjuk az is igaz, hogy én szólista helyett inkább a könyvben és a munkafüzetben lévő -és már meg... (2012.06.16. 19:35) Német szókincsfejlesztés - célirányosan
  • Doberdo: A fenti cikk jól alátámasztja azt a megérzést, hogy a "gyermekkornak" csak O.V. végleges távozásáv... (2012.01.20. 12:02) A gyermekkor vége
  • 6.Lenin: Másként látom,mert átéltem,de Te így látod(akarod látni),jogodban áll. Ilyen is volt. Ez nem honvé... (2009.11.08. 22:46) '56

Linkblog

2010.09.12. 22:49 Non est volentis

A gyermekkor vége

Késő kegyelem

Bevallom, azt gondoltam, hogy most pár év nyugi jön. Miután Gyurcsány, Őszöd, 23-a, elkúrás, monnyonle, BKV, demszkyhagyóparizer alaktalan masszáját végre lehúztuk a wc-n, valamivel normálisabb korszak jön. A csendes építekezésé. Egy többé-kevésbé koherens és fenntartható gazdaságpolitikáé. A liberális-szocialista ámokfutás után a higgadt konzervatizmusé.

Úgy tűnik, tévedtem. Tény, hogy voltak nehezen komolyan vehető elemek már az indításnál is. A Nemzeti Együttműködés Rendszere egyszerűen csak zavaros, Schmitt Pál súlytalan (Sólyom helyett), Matolcsy biztos jószándékú, de szakmailag inkompetens (Járai, vagy Bod Péter Ákos helyett). A kényszeres fülkeforradalmazás költői túlzás. De hát ezek csak díszítőelemek, olyan nagy jelentőségük végülis nincs.

A határon túli magyaroknak megadott könnyített állampolgárság, az egykulcsos (csökkentett)adó, és a családot, nevelt gyerekeket figyelembe vevő adórendszer részemről teljesen rendben van. Tulajdonképpen ezeket vártam, többek között.

Trapéz és korlát

Viszont már az is látszik, hogy egy sor olyan célt tűznek ki, amikkel ugyan egyetértek, de a megvalósítás módjával nem. A százmilliós végkielégítés valóban felháborító, és dühítő, de ennek a problémakörnek biztos van elegánsabb módja annál, hogy visszamenőleg érvényes törvényt hozunk. Én magam műszaki területen tanulok, úgyhogy túl sok közöm nincs a joghoz, de azt azért én is látom, hogy ez nonszensz. Ahogy elég cinikus dolog szűkíteni az Alkotmánybíróság jogkörét az első nekünk nem tetsző döntés után, majd újra elfogadni ugyanazt a törvényt. Talán a Magyar Nemzetben énekelték meg, hogy a demokrácia már csak ilyen macerás dolog. Valóban.

Ha már alkotmánybíróság. 20 évvel a rendszerváltás után, egy 2/3-os győzelem után jogos igény, hogy legyen új alkotmány. Ez nagyon derék dolog. De könyörgöm, ésszel, és némi ünnepélyességgel nyúljanak már hozzá, ha már olyan fontosnak tartják. Össze-vissza barkácsolják az épp aktuális igényeknek megfelelően. "Jó lesz az is" igénytelenséggel,  ahelyett hogy hagynának időt és rászánnának elég munkát az előkészítésre. Különben túl sok lesz benne az érzelemrokonító forraszték. Az meg senkinek sem jó.

Halak a hálóban

A Mal Zrt vezetőjének letartóztatását személyesen Orbán Viktor jelenti be(a törvényhozó, végrehajtó, bírói hatalom különválasztása remélem azért még mevan). Villámgyors államosítás. Először lehetővé tesszük, hogy magánnyugdíjpénztárból államiba visszalépjen, aki akar. Nagyon helyes. Na de kötelezni őket azért nem kéne...

Az alkotmánybíróság, az alkotmány, a normális, nem visszamenőleg érvényes jogszabályok, a magántulajdon védelme (cégek, nyugdíjak államosítása), a kiszámítható és hiteles gazdaságpolitika nem valami liberális álom miatt fontosak, hanem mert alapvető elemei a kiszámíthatóságnak, a biztonságnak, ami önmagában még messze nem jelent persze jó kormányzást, csak az elvárható minimumot. Szükséges, de nem elégséges feltétel.

Fokról fokra

Azt, hogy lehet az alkotmányos keretek betartásával bűn rosszul kormányozni már láttuk.

Hogy lehet-e improvizálva, ad-hoc jelleggel izomból jól kormányozni , majd meglátjuk. Mindenestre a kapkodás, az ideiglenes megoldások erőltetése, a koncpeciótlanság bosszantóan ismerős...

 

 

2 komment

Címkék: együttműködés orbán fidesz kormány viktor nemzeti rendszere


A bejegyzés trackback címe:

https://nonest.blog.hu/api/trackback/id/tr732291718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jaegtoer 2010.11.28. 18:38:09

Lesz, ahogy lesz, kedves Nonest...
Tanulj, tégy sikeres vizsgákat, aztán ha végeztél, valóban lesz választási lehetőséged.

Már nem érdekes, hogy itthon mi történik, marad ami volt, az állam - polgárainak ellensége. Ez nem fog változni.

Ahogy jó Malacznál is írtam. Nem ismétlem meg.

Doberdo 2012.01.20. 12:02:05

A fenti cikk jól alátámasztja azt a megérzést, hogy a "gyermekkornak"
csak O.V. végleges távozásával lesz
vége, persze csak akkor, ha a következő kormányhatalom nem lesz ennyire kiskorú !
süti beállítások módosítása