HTML

Non est volentis...

Non est volentis, neque currentis, sed miserentis Dei. Nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené.

Friss topikok

  • Non est volentis: Mondjuk az is igaz, hogy én szólista helyett inkább a könyvben és a munkafüzetben lévő -és már meg... (2012.06.16. 19:35) Német szókincsfejlesztés - célirányosan
  • Doberdo: A fenti cikk jól alátámasztja azt a megérzést, hogy a "gyermekkornak" csak O.V. végleges távozásáv... (2012.01.20. 12:02) A gyermekkor vége
  • 6.Lenin: Másként látom,mert átéltem,de Te így látod(akarod látni),jogodban áll. Ilyen is volt. Ez nem honvé... (2009.11.08. 22:46) '56

Linkblog

2012.04.02. 14:55 Non est volentis

Német szókincsfejlesztés - célirányosan

Milyen szavakat érdemes először tanulni?

Pár napja, ahogy nézelődtem egy könyvesboltban a Móriczon, felfigyeltem a következő könyvre: 

http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=97667&type=22&_v=Nemet_szokincs_A_leggyakoribb_szavak_tematikus_gyujtemenye_

Erwin Tschirner: Német szókincs

A leggyakoribb tematikus szavak gyűjteménye

A könyv a 4000 leggyakoribb német szót tartalmazza, példamondatokkal kiegészítve. Ami fontos, hogy ez egy 2006-is felmérésen alapul, vagyis meglehetősen friss. A korábbi gyakorisági listák így vagy úgy, de egy 1897-es szójegyzéken alapulnak. Talán nem meglepő, hogy a két lista közötti átfedés csak 60% (!) .

A könyv bevezetője szerint 2000 leggyakoribb szóból álló szókinccsel a mindennapi életben előforduló szövegek, beszédek 90%-át, 4000-es szókinccsel 95%-át érthetjük meg.

Vagyis egy kezdőnek, vagy inkább középhaladónak érdemes először a 2000 szóbol álló alapszókincsre fókuszálni, ha célirányosan a "leghasznosabb" szavakat akarja megtanulni.

A könyv témák szerint csoportosítja a szavakat, valamint az egyes témákon belül is megkülönböztet alap és kiegészítő szókincset. A szerző szerint először az összes téma alapszókincsén menjünk végig, majd utána bővítsük a kiegészítő szavakkal.

Az ígéret szép szó, a Landwirtschaftsausstellung még szebb, viszont előbb lehet, hogy nem árt, ha először tudunk egy korsó sört kérni a kocsmában, pusztán az életbenmaradás végett.

Hogyan?

Röviden az ANKI az egyik legjobb szótanuló program. Előnye, hogy mindig egyre ritkábban és ritkábban kérdezi ki tőled a szavakat, attól függően, hogy mennyire jegyezted meg. Ha valamit megtanultál, azt az elején sokszor kell ismételni, később viszont fölösleges túl sokat gyakorolni. Ezt a problémát oldja meg helyetted az ANKI.

Arról, hogy mi is az ANKI és hogyan használd, itt tudsz elolvasni mindent Bálint blogján:

http://otevotnyelv.com/anki/

Ami nehéz, hogy bizony neked magadnak kell a szavakat, mondatokat bepötyögni. Ha igazán hasznos, aktív tudásra vágysz, akkor magyarról németre kell fordítanod. (németről magyarra fordítva a passzív szókincsedet bővíted, ami valamivel könnyebb és az elején talán hasznosabb is, de ez egyéni ízlés kérdése). Erről sokkal részletesebben és érdekesebben szintén Bálint blogján olvashatsz:

http://otevotnyelv.com

És ez mit jelent gyakorlatban?

Nézzük a paramétereket!

Picit több, mint 200 oldal. 10 emberre csak fejenként 20 jutna, 20 tanulóra pedig mindösze 10. Ez kb. 1 hét alatt bepötyöghető munka vagy tanulás mellett, esetleg egy hétvége alatt otthon. És utána a legrosszabb részén már túl is van az ember. Utána már "csak" használni kell minden nap.

Érdemes egységes címkéket használni, hogy át lehessen tekinteni a szavakat.

1.) Magyar szó

2.) Német példamondat magyarul (ezt nekünk kell lefordítani, a könyvben csak németül van)

3.) A kártya másik oldalára be kell pötyögni a német szót

4.) A következő sorba pedig a német példamondatot.

5.) Az általunk gyártott kártyákat meg lehet osztani egymással (szinkronizálni).

Innentől kezdve, akit csak a szó érdekel, az csak azt tanulja, aki pedig példamondatokat is akar gyakorolni, az azzal is foglalkozhat.

Kiváncsi vagyok, össze lehet-e hozni egy virtuális nyelvcsoportot, akik összedolgoznak egy adott szókincs ANKIS-s feldolgozásáért... :)

3 komment

Címkék: nyelvtanulás német anki ötévötnyelvfan


2010.09.12. 22:49 Non est volentis

A gyermekkor vége

Késő kegyelem

Bevallom, azt gondoltam, hogy most pár év nyugi jön. Miután Gyurcsány, Őszöd, 23-a, elkúrás, monnyonle, BKV, demszkyhagyóparizer alaktalan masszáját végre lehúztuk a wc-n, valamivel normálisabb korszak jön. A csendes építekezésé. Egy többé-kevésbé koherens és fenntartható gazdaságpolitikáé. A liberális-szocialista ámokfutás után a higgadt konzervatizmusé.

Úgy tűnik, tévedtem. Tény, hogy voltak nehezen komolyan vehető elemek már az indításnál is. A Nemzeti Együttműködés Rendszere egyszerűen csak zavaros, Schmitt Pál súlytalan (Sólyom helyett), Matolcsy biztos jószándékú, de szakmailag inkompetens (Járai, vagy Bod Péter Ákos helyett). A kényszeres fülkeforradalmazás költői túlzás. De hát ezek csak díszítőelemek, olyan nagy jelentőségük végülis nincs.

A határon túli magyaroknak megadott könnyített állampolgárság, az egykulcsos (csökkentett)adó, és a családot, nevelt gyerekeket figyelembe vevő adórendszer részemről teljesen rendben van. Tulajdonképpen ezeket vártam, többek között.

Trapéz és korlát

Viszont már az is látszik, hogy egy sor olyan célt tűznek ki, amikkel ugyan egyetértek, de a megvalósítás módjával nem. A százmilliós végkielégítés valóban felháborító, és dühítő, de ennek a problémakörnek biztos van elegánsabb módja annál, hogy visszamenőleg érvényes törvényt hozunk. Én magam műszaki területen tanulok, úgyhogy túl sok közöm nincs a joghoz, de azt azért én is látom, hogy ez nonszensz. Ahogy elég cinikus dolog szűkíteni az Alkotmánybíróság jogkörét az első nekünk nem tetsző döntés után, majd újra elfogadni ugyanazt a törvényt. Talán a Magyar Nemzetben énekelték meg, hogy a demokrácia már csak ilyen macerás dolog. Valóban.

Ha már alkotmánybíróság. 20 évvel a rendszerváltás után, egy 2/3-os győzelem után jogos igény, hogy legyen új alkotmány. Ez nagyon derék dolog. De könyörgöm, ésszel, és némi ünnepélyességgel nyúljanak már hozzá, ha már olyan fontosnak tartják. Össze-vissza barkácsolják az épp aktuális igényeknek megfelelően. "Jó lesz az is" igénytelenséggel,  ahelyett hogy hagynának időt és rászánnának elég munkát az előkészítésre. Különben túl sok lesz benne az érzelemrokonító forraszték. Az meg senkinek sem jó.

Halak a hálóban

A Mal Zrt vezetőjének letartóztatását személyesen Orbán Viktor jelenti be(a törvényhozó, végrehajtó, bírói hatalom különválasztása remélem azért még mevan). Villámgyors államosítás. Először lehetővé tesszük, hogy magánnyugdíjpénztárból államiba visszalépjen, aki akar. Nagyon helyes. Na de kötelezni őket azért nem kéne...

Az alkotmánybíróság, az alkotmány, a normális, nem visszamenőleg érvényes jogszabályok, a magántulajdon védelme (cégek, nyugdíjak államosítása), a kiszámítható és hiteles gazdaságpolitika nem valami liberális álom miatt fontosak, hanem mert alapvető elemei a kiszámíthatóságnak, a biztonságnak, ami önmagában még messze nem jelent persze jó kormányzást, csak az elvárható minimumot. Szükséges, de nem elégséges feltétel.

Fokról fokra

Azt, hogy lehet az alkotmányos keretek betartásával bűn rosszul kormányozni már láttuk.

Hogy lehet-e improvizálva, ad-hoc jelleggel izomból jól kormányozni , majd meglátjuk. Mindenestre a kapkodás, az ideiglenes megoldások erőltetése, a koncpeciótlanság bosszantóan ismerős...

 

 

2 komment

Címkék: együttműködés orbán fidesz kormány viktor nemzeti rendszere


2010.04.11. 11:52 Non est volentis

Tudod, hogy nincs bocsánat...

József Attila

TUDOD, HOGY NINCS BOCSÁNAT

 

Tudod, hogy nincs bocsánat,
hiába hát a bánat.
Légy, ami lennél: férfi.
A fű kinő utánad.

A bűn az nem lesz könnyebb,
hiába hull a könnyed.
Hogy bizonyság vagy erre,
legalább azt köszönjed.

Ne vádolj, ne fogadkozz,
ne légy komisz magadhoz,
ne hódolj és ne hódits,
ne csatlakozz a hadhoz.

Maradj fölöslegesnek,
a titkokat ne lesd meg.
S ezt az emberiséget,
hisz ember vagy, ne vesd meg.

Emlékezz, hogy hörögtél
s hiába könyörögtél.
Hamis tanúvá lettél
saját igaz pörödnél.

Atyát hivtál elesten,
embert, ha nincsen isten.
S romlott kölkökre leltél
pszichoanalizisben.

Hittél a könnyü szóknak,
fizetett pártfogóknak
s lásd, soha, soha senki
nem mondta, hogy te jó vagy.

Megcsaltak, úgy szerettek,
csaltál s igy nem szerethetsz.
Most hát a töltött fegyvert
szoritsd üres szivedhez.

Vagy vess el minden elvet
s még remélj hű szerelmet,
hisz mint a kutya hinnél
abban, ki bízna benned.

1937. július-augusztus

Szólj hozzá!

Címkék: vers magyar irodalom bocsánat attila költészet nincs józsef


2009.10.23. 07:00 Non est volentis

'56 

 

Illyés Gyula:

 

Egy mondat a zsarnokságról

 

Hol zsarnokság van,
ott zsarnokság van,
nemcsak a puskacsőben,
nemcsak a börtönökben,

nemcsak a vallatószobákban,
nemcsak az éjszakában
kiáltó őr szavában,
ott zsarnokság van

nemcsak a füst-sötéten
gomolygó vádbeszédben,
beismerésben,
rabok fal-morse-jében,

nemcsak a bíró hűvös
ítéletében: bűnös! –
ott zsarnokság van,
nemcsak a katonásan

pattogtatott “vigyázz!”-ban,
“tűz”-ben, a dobolásban
s abban, ahogy a hullát
gödörbe húzzák,

nemcsak a titkon
félig nyílt ajtón
ijedten
besuttogott hírekben,

a száj elé kapott ujj
“pszt”-jében, hogy ne mozdulj,
hol zsarnokság van,
ott zsarnokság van

nemcsak a rács-szilárdan
fölrakott arcvonásban
s e rácsban már szótlan
vergődő jajsikolyban,

a csöndet
növelő néma könnyek
zuhatagában,
táguló szembogárban,

az van az éjben halkan
sikló gépkocsizajban
meg abban,
megállt a kapulajban;

abban, ahogy a “halló”
közben – érzed – a kagyló
csöndjén keresztül
figyel egy idegen fül;

nemcsak a telefondrót
közt vergődő Laokoon-mód:
vonat, repülő, sínpár,
gúzsbog, kötélszár,

mert zsarnokság van,
nemcsak a talpra álltan
harsogott éljenekben,
hurrákban, énekekben,

az ernyedetlen
tapsoló tenyerekben,
az operában,
a trombitában,

ott van az utca sarkán
az éppoly harsány –
vígan vagy kongó zordan
feszülő kőszoborban,

az van a derűtelen
tarkálló képteremben,
külön minden keretben,
már az ecsetben;

mert zsarnokság ott van
jelenvalóan
mindenekben,
ahogy a régi istened sem;

mert zsarnokság van
az óvodákban,
az apai tanácsban,
az anya mosolyában,

abban, ahogy a gyermek
dadog az idegennek,
ahogy, mielőtt súgtál,
hátrafordultál,

nemcsak a szögesdrótban,
nemcsak a könyvsorokban
szögesdrótnál is jobban
bénító szólamokban;

az ott van
a búcsúcsókban,
ahogy így szól a hitves:
mikor jössz haza, kedves,

az utcán oly szokottan
ismételt hogy-vagy-okban,
a hirtelen puhábban
szorított kézfogásban,

ahogy egyszercsak
szerelmed arca megfagy,
mert ott van
a légyottban,

nemcsak a vallatásban,
ott van a vallomásban,
az édes szómámorban,
mint légydög a borodban,

mert álmaidban
sem vagy magadban,
ott van a nászi ágyban,
előtte már a vágyban,

mert szépnek csak azt véled,
mi egyszer már övé lett;
vele hevertél,
ha azt hitted, szerettél,

tányérban és pohárban,
az van az orrba-szájban,
világban és homályban,
szabadban és szobádban,

mintha nyitva az ablak
s bedől a dögszag,
mintha a házban
valahol gázfolyás van,

ha magadban beszélgetsz,
ő, a zsarnokság kérdez,
képzeletedben
se vagy független,

fönt a tejút is már más,
határsáv, hol fény pásztáz,
aknamező; a csillag:
kémlelő ablak,

a nyüzsgő égi sátor
egyetlen munkatábor;
mert zsarnokság szól
lázból, harangozásból,

a papból, kinek gyónol,
a prédikációkból,
templom, parlament, kínpad,
megannyi színpad;

hunyod-nyitod a pillád,
mind az tekint rád;
mint a betegség,
veled megy, mint az emlék,

vonat kereke, hallod,
rab vagy, erre kattog;
hegyen és tavak mellett
be ezt lehelled;

cikáz a villám, az van
minden váratlan
zörejben, fényben,
szív-hökkenésben;

a nyugalomban,
a bilincs-unalomban,
a záporzuhogásban,
az égig érő rácsban,

a cellafal-fehéren
bezáró hóesésben;
az néz rád
kutyád szemén át,

s mert minden célban ott van,
ott van a holnapodban,
gondolatodban,
minden mozdulatodban;

mint víz a medret,
követed és teremted;
kémlelődsz ki e körből,
ő néz rád a tükörből,

ő les, hiába futnál,
fogoly vagy, s egyben foglár;
dohányod zamatába,
ruháid anyagába

beivódik, evődik
velődig;
töprengenél, de eszmét
tőle fogan csak elméd,

néznél, de csak azt látod,
amit ő eléd varázsolt,
s már körben lángol
erdőtűz gyufaszálból,

mert mikor ledobtad;
el nem tapodtad;
így rád is ő vigyáz már
gyárban, mezőn, a háznál;

s nem érzed már, mi élni,
hús és kenyér mi,
mi szeretni, kívánni,
karod kitárni,

bilincseit a szolga
maga így gyártja s hordja;
ha eszel, őt növeszted,
fiad neki nemzed,

hol zsarnokság van:
mindenki szem a láncban;
belőled bűzlik, árad,
magad is zsarnokság vagy;

mert már miattad dermed
dacba a gyermek,
s lesz az öledben ringó
feleség ringyó;

vakondként napsütésben
így járunk vaksötétben
s feszengünk kamarában
futva bár Szaharában;

mert ahol zsarnokság van,
minden hiában,
e dal is, az ilyen hű,
akármilyen mű,

mert ott áll
eleve sírodnál,
ő mondja meg, ki voltál,
porod is neki szolgál.

3 komment

Címkék: budapest 56 1956 szabadság forradalom kommunizmus